al 35 jaar opleider in het noorden

Dyslexie

Is spelling niet zo je ding? Voor het leren typen is dat geen probleem! Je juf leert je namelijk woorden en zinnen letter voor letter te lezen en letter voor letter te typen. Iedereen kan leren typen!

Wat je ouders verder willen weten

Instituut Noord krijgt regelmatig te maken met kinderen met dyslexie. Blind leren typen heeft een positieve invloed op de schrijf- en leesvaardigheid: alle letters van het alfabet worden doorgenomen, waardoor de letter- en woordherkenningen worden verbeterd. Hierdoor verbeteren de leerprestaties én neemt het zelfvertrouwen toe.

Veel remedial teachers adviseren voor kinderen met dyslexie het gebruik van een laptop in de klas. Als zij vlot kunnen typen, kunnen zij het tempo in de klas makkelijker bijbenen.

Het is belangrijk dat u bij inschrijving aangeeft dat uw kind dyslectisch is of dat er een vermoeden bestaat van dyslexie of eventuele andere (lees)problemen.

Aangepast lesmateriaal

Wanneer uw kind meedoet aan de klassikale cursus doet uw kind in eerste instantie gewoon mee met de groep. Elk kind, met of zonder dyslexie, maakt in het begin veel fouten. Iedereen moet wennen aan het typen met 10 vingers. 

De docent kijkt in de eerste lessen naar de juiste vingerzetting, houding en of uw kind blind typt. Daarbij houdt ze in de gaten of al het huiswerk is gemaakt en houdt u op de hoogte van de vorderingen. Indien nodig past de docente na een paar lessen het huiswerk aan. Dit kan betekenen dat lange teksten worden vervangen door andere (spellings)oefeningen of dat de oefeningen in een speciaal dyslexie lettertype aangeboden wordt. Elk kind is anders, het is voor de docent vaak even zoeken wat voor uw kind werkt.  

Dyslexie-verklaring

Indien kinderen in het bezit zijn van een dyslexie-verklaring krijgen ze op het examen (indien nodig) extra tijd. 

Onderzoek Universiteit Nijmegen


Uit 
onderzoek van Universiteit Nijmegen blijkt dat veel profijt wordt verkregen van een goede typevaardigheid. Zo hebben kinderen die goed kunnen typen een voorsprong op hun klasgenoten; niet alleen in sneller en prettiger werken, maar ook in de kwaliteit van hun werk! Er worden beter lopende zinnen geformuleerd, moeilijker woorden gebruikt en de verhaallijn is beter. Deze hogere kwaliteit komt voor bij leerlingen van alle niveaus.logo typehelden

geslaagd 1

Marjan (10 jaar)

Het was gezellig en ik kan nu veel sneller mijn huiswerk van school maken

     logo crkbo

 

Instituut Noord
Pastorielaan 25-27
8501 EW Joure
0513-412021
info@instituutnoord.nl